Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Χ: Οριακά άχρηστο ως πηγή ειδήσεων λένε δημοσιογράφοι και ερευνητές

Πρόσφατα, αξιωματούχοι της ΕΕ έγραψαν στον ιδιοκτήτη του Χ, Elon Musk, για να του υπενθυμίσουν τις νομικές υποχρεώσεις της εταιρείας του σχετικά με τον νόμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τον Αύγουστο το Digital Services Act (DSA), το οποίο θέτει κανόνες στις διαδικτυακές πλατφόρμες σχετικά με τη διάδοση επικίνδυνου ή παραπλανητικού περιεχομένου. Παράλληλα, απαγορεύει ή περιορίζει ορισμένες τακτικές στόχευσης χρηστών και υποχρεώνει τις εταιρίες να μοιράζονται εσωτερικά δεδομένα με την ΕΕ.

Άτομο από το κοντινό περιβάλλον του μεγιστάνα, όμως, είπε ότι θα προτιμούσε να μπλοκάρει το Χ σε όλη την Ευρώπη και να καταστήσει την εφαρμογή μη προσβάσιμη, παρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Το τελευταίο πρόβλημα αφορά στις πληροφορίες που προβάλλονται στην πλατφόρμα σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι οποίες είναι παραπλανητικές αλλά δεν αντιμετωπίζονται από τους ιθύνοντες του Χ. Στιγμιότυπα βιντεοπαιχνιδιών πέρασαν ως έκτακτες ειδήσεις, παλιά βίντεο από τη Συρία ανακυκλώνονται και παρουσιάζονται σαν νέες επιθέσεις.

Δημοσιογράφοι και ερευνητές λένε ότι το X είναι οριακά άχρηστο ως πηγή ειδήσεων επειδή περιέχει τόση παραπληροφόρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντισημιτική ρητορική μίσους και οι αναρτήσεις που σιγοντάρουν την τρομοκρατία περνούν απαρατήρητες. Σαν κερασάκι στην τούρτα, ο ίδιος ο Musk έχει επανειλημμένα κοινοποιήσει δημοσιεύσεις από λογαριασμούς που διαδίδουν ρατσιστικό περιεχόμενο και θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Musk, εν τέλει, πήρε θέση για τη φήμη και διέψευσε ότι ισχύει κάτι τέτοιο.