Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Η Meta αφαιρεί τις ειδήσεις από το Facebook και το Instagram

Η Meta ανταποκρίθηκε στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε χθες στον Καναδά, αφαιρώντας ειδησεογραφικό περιεχόμενο τόσο από το Facebook όσο και από το Instagram.

Ο νόμος περί διαδικτυακών ειδήσεων αναγκάζει τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Meta να πληρώνουν για την προβολή συνδέσμων ειδήσεων. Η Meta είχε εδώ και αρκετό καιρό που διαμηνύει ότι θα αφαιρούσε τις ειδήσεις από τον Καναδά, μια υπόσχεση που τήρησε.

Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι η διαθεσιμότητα ειδήσεων θα τερματιστεί στο Facebook και το Instagram για όλους τους χρήστες στον Καναδά πριν από την έναρξη ισχύος του Online News Act (Bill C-18)”, γράφει η εταιρεία.

“Έχουμε επανειλημμένα μοιραστεί ότι, προκειμένου να συμμορφωθούμε με το νομοσχέδιο C-18, που ψηφίστηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο, το περιεχόμενο από ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών ειδήσεων και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο στους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες μας στον Καναδά”.

Δεν είναι μόνο η Meta στην οποία στοχεύει ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις. Η Ottowa θέλει επίσης η Google να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με εκδότες ειδήσεων, πληρώνοντάς τους για το περιεχόμενό τους, κάτι που το κοινοβούλιο πιστεύει ότι θα μπορούσε να αξίζει 329 εκατ. καναδικά δολάρια για τους εκδότες.

Η Google έχει αντεπιτεθεί στο νόμο, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος βάζει μια τιμή στους συνδέσμους ειδησεογραφικών ιστοριών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης και μπορεί να εφαρμοστεί σε ιστότοπους που δεν παράγουν ειδήσεις.

Οι αρχές στον Καναδά θέλουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων για τους εκδότες εντός του Καναδά, ενώ ο νόμος διαμορφώθηκε με βάση παρόμοια νομοθεσία που ψηφίστηκε στην Αυστραλία πριν από δύο χρόνια.