Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Λαϊκή Συσπείρωση: “Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού”

Για άλλη μια χρονιά, ιδιαίτερα φέτος μετά την καθυστερημένη ανάρτηση των vouchers για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς 2023-2024, είναι διάχυτος  και  δικαιολογημένος ο φόβος και η αγωνία των γονιών μη τυχόν και δεν προλάβουν να βρουν θέση στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς από την αρχή του Σεπτέμβρη και αναγκαστούν να προσφύγουν σε κάποιο ιδιωτικό σταθμό βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι γεγονός ότι στο σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας, όπως και στο δικό μας, εκατοντάδες γονείς κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτό τον άτυπο αγώνα δρόμου για μία θέση στους παιδικούς. Εκτός από αυτό με τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τα voucher αποκλείονται κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών. 

Η καθυστερημένη ανάρτηση των vouchers δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για το νομικό πρόσωπο του δήμου μας, ώστε από 01/09/2023 που ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, να μην εγγραφεί το σύνολο των παιδιών που οι εργαζόμενοι γονείς τους επιθυμούν να τα εγγράψουν, ενώ έχουν πάρει voucher. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση πολλών γονιών που απευθύνθηκαν σε παιδικούς του δήμου και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης όλων των αιτήσεων εγγραφών από την αρχή του μήνα. Γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζόμενων νέων ζευγαριών. Άλλωστε σε χθεσινές της δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι: «το πρόβλημα υπάρχει στις οικογένειες που έχουν πάρει κουπόνι (σ.σ. εννοεί το voucher) αλλά θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφικό σταθμό και εκεί δεν έχουμε τις θέσεις. Έχουμε γύρω στα 180.000 (στο σύνολο της χώρας) βρέφη μέχρι 2,5 ετών και έχουμε 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το κράτος δεν δίνει το κουπόνι, αλλά ότι δεν βρίσκεις θέση με το κουπόνι»

Για τη διαχρονική κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς, ευθύνη έχουν η κυβέρνηση, αλλά και οι δημοτικές αρχές.

Καλούμε τους γονείς να στηρίξουν και να παλέψουν μαζί με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ώστε να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα:

-Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός από βρεφικό ή παιδικό σταθμό από 01/09/2023, με δωρεάν συμμετοχή.

-Αναβάθμιση όλων των κτιρίων και δημιουργία νέων υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες κοντά στον τόπο κατοικίας.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ασφαλή λειτουργία όλων των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Για τα παιδιά μας θέλουμε το καλύτερο, δεν κάνουμε εκπτώσεις!!!.

Χρήστος Ποτόλιας 

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας