Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου «TOKEI MARU»

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Γιάννη Πασχαλίδη και του Ιάπωνα Πρέσβη στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, και την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (24/9) στην πλατεία Ηρώων, με την έπαρση της Ιαπωνικής και της Ελληνικής σημαίας και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, τη Θρακική Εστία Νομού Καβάλας και τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας.

Ακολούθησε η εκδήλωση στη Μεγάλη Λέσχη, όπου τόσο η ιστορικός Nanako Murata-Sawayanagi και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Σταύρος Σταυρίδης, όσο και ο δημοσιογράφος, Ζάχος Σαμολαδάς, γνωστοποίησαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τον καπετάνιου του πλοίου “TOKEI MARU” και των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922, όταν οι δυνάμεις των Νεότουρκων κατέσφαξαν τον ελληνικό και τον αρσενικό πληθυσμό.

Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, έκανε εκτενή αναφορά στη γενναία απόφαση του καπετάνιου του “TOKEI MARU” θα μεταφέρει τους Έλληνες και τους Αρμένιους πρόσφυγες από τα παράλια της Σμύρνης στη Μυτιλήνη και τον Πειραιά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία στον πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα.

Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως “η ιδέα για την εκδήλωση αυτή αποτέλεσε καρπό της συνάντησής μου με τον Ιάπωνα Πρέσβη κ. Yasunori Nakayama τον περασμένο Νοέμβριο. Η εξιστόρηση των γεγονότων συγκίνησε και τους δυό μας και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε από κοινού για μια εκδήλωση μνήμης στη Καβάλα. Βέβαια οφείλω να μοιραστώ ότι το γενικότερο ζήτημα του «TOKEI MARU» ετέθη στον Πρέσβη κατά τη προηγηθείσα επίσκεψή του στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας, κάτι που νομίζω αποδεικνύει τι συμβαίνει όταν συνεργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό”.

Οι Πρόεδροι του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης και της Λέσχης Ποντίων, Μιχάλης Τσουλφίδης, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και ευχήθηκαν να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής όλων των στοιχείων που αφορούν τη μικρασιατική καταστροφή.

Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου και την επόμενη μέρα ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.