Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Πομακοχώρια, εκεί που τα Ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα! – *της Φωτεινής Αργυρίου

Κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης, σε ένα πανέμορφο τοπίο, στέκονταν αγέρωχα τα Πομακοχώρια του νόμου Ξάνθης.

Μύκη, Σμύνθη, Εχίνος, Κένταυρος, Μέδουσα, Κάτω Θερμές, Μέσες Θέρμες, Άνω Θερμές και Κοττάνη είναι μερικά από τα χωριά.

Όμορφος τόπος μα φτωχός. Ελάχιστα έχει να προσφέρει στους γεμάτο αξιοπρέπεια και ευγενικούς κατοίκους του. Κτηνοτροφία , υλοτομία και καλλιέργεια του ευωδιαστού μπασμά (καπνού) είναι οι κύριες ασχολίες τους. Σκληρή δουλειά η καλλιέργεια του καπνού και η ανταμοιβή ελάχιστη.

Δεξιά και αριστερά στους δρόμους είναι παρατημένα πλέον τα μικρά φυτώρια που άλλοτε έφτιαχναν τον χασλαμά (τα σπορόφυτα του καπνού) Σιγά σιγά τείνει να σβήσει η καλλιέργεια του. Οι νέοι από το 1996 άρχισαν να μεταναστεύουν στην Γερμανία, και σε άλλες χώρες, καθώς και εντός της Ελλάδος.

Δουλεύουν στα καράβια, στα ναυπηγεία, στις οικοδομές ως εναερίτες. Δεν την φοβούνται την δουλειά, τιμούνε το ψωμί που τρώνε. Βοήθεια ποτέ δεν είχανε από κανέναν. Πάντα μονάχοι πάλευαν. Η γλώσσα τους περιέχει Σλαβικό ιδίωμα που μοιάζει με τα Βουλγαρικά, αλλά περιέχει και πολλές ελληνικές και αρχαίες θρακιώτικες, καθώς και τουρκικές λέξεις.

Ασπάστηκαν το Ισλάμ κάπου στα 1656 όταν ο Μεχμέτ Κιοπρουλού τους απείλησε με αφανισμό, αλλά και για να γλυτώσουν την τούρκικη καταπίεση. Λέγεται ότι ο Μεχμέτ κατέστρεψε 218 εκκλησίες και άλλα τόσα πάρεκλησια των οποίων τα ερείπια υπάρχουν ακόμα. Κατά την Ελληνική εκδοχή μπορεί και να έλκουν την καταγωγή τους από τους αρχαίους Αγριάνες, Θρακική φυλή που κατοικούσε σε αυτή την περιοχή.

Ο ποταμός Κόσυνθος διασχίζει την περιοχή και από τα σπλάχνα των βουνών αναβλύζουν θερμά ιαματικά νερά που είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια. Στις Κάτω Θέρμες δίπλα στον ποταμό σώζεται ένα πανέμορφο Οθωμανικό Λουτρό που όμως μένει ανεκμετάλλευτο.

Πριν λίγο καιρό φτιάχτηκαν μερικές μικρές πανέμορφες πισίνες, εξωτερικού χώρου με θέα στα βουνά. Παρατήρησα ότι είναι δωρεάν, με αποτέλεσμα να συρρέει κόσμος ειδικά από την γειτονική χώρα και να κάνει κατάληψη σε όλες τις πισίνες, καθώς και το παλιό λουτρό και μια παλιά δεξαμενή που προϋπήρχε. Αποτελέσματα, δεν μπορούν οι άλλοι να πάρουν σειρά.

Το επιτρεπόμενο όριο παραμονής στην δεξαμενή είναι μισή ώρα, αλλά κανείς δεν το εφαρμόζει, αφού δεν υπάρχει αρμόδιος. Το άλλο που με προβλημάτισε είναι ότι ακριβώς δίπλα υπάρχουν εγκαταστάσεις όπου επενδύθηκαν πολλά χρήματα για να γίνουν και μένουν άδειες αφού οι κάτω είναι δωρεάν.

Άραγε δεν θα ήταν λογικό να προσληφθούν κάποια άτομα ώστε να μπαίνει μια τάξη και να μπει ένα χρηματικό ποσό ώστε να μένει και κάτι σε έναν τόπο που το έχει ανάγκη;

Μονοπάτια πεζοπορίας, καθαρός αέρας και ιστορία στον αρχέγονο τόπο που κάποτε κάλπαζαν οι περήφανοι ιππομάχοι που απάρτιζαν το φοβερό ιππικό του Μ. Αλεξάνδρου. Ένας υπέροχος συνδυασμός! Και μια ευκαιρία για θέσεις εργασίας.

Με σεβασμό στο περιβάλλον πολλά μπορούν να γίνουν. Ξέρετε…. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Είναι η περιφέρεια και οι άνθρωποι της που την στηρίζουν. Και για όσους δεν το γνωρίζουν. Το 1950 τοποθετήθηκαν μπάρες σε δύο σημεία, (όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που ήταν κοντά στα σύνορα, ως επιτηρούμενη ζώνη, βάση ενός νόμου του 1936) που απαγόρευαν την είσοδο και την έξοδο στους κατοίκους των χωριών , χωρίς να έχουν ειδικές λευκές ταυτότητες .

Όποιος ξένος ήθελε να επισκεφθείτε την περιοχή, έπρεπε να προμηθευτεί άδεια από την αστυνομία ή τον στρατό. Οι μπάρες έφυγαν τον Νοέμβριο του 1995.