Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Τέμενος Χαλίλ Μπέη και ο παλιός μεντρεσές – * της Φωτεινής Αργυρίου

Εκεί στο κέντρο της χερσονήσου της Παναγίας. Στην συμβολή των δρόμων Ναυαρίνου και Ανθεμίου, βρίσκονται δίπλα δίπλα, ο παλιός μεντρεσές και το τζαμί του Χαλίλ Μπέη.

Γνωστό και ως τζαμί της Μουσικής, ή Παλιά Μουσική. Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι την δεκαετία του 1930 – 1940 στεγαζόταν σε αυτό η φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας.

Χτίστηκαν στα μέσα του 16 ου αιώνα και πήραν το όνομα, του ιδρυτή τους, του Χαλίλ Μπέη (όπως συνηθίζονταν).

Ήταν το δεύτερο σε μέγεθος και σπουδαιότητα τέμενος της πόλης. Στην θέση του τεμένους προϋπήρχε, τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, καθώς και ένα μικρό νεκροταφείο. Ότι απέμεινε από τον ναό, είναι ορατό στον επισκέπτη μέσα από το γυάλινο δάπεδο του τεμένους. Πιθανόν ο ναός να λειτούργησε ως τέμενος στην αρχή και έπειτα να χτίστηκε το τζαμί. Ο μιναρές του γκρεμίστηκε το 1950. Είναι επισκέψιμο και λειτουργεί ως μουσικός χώρος.

Ο μεντρεσές (σχολείο ανώτερης εκπαίδευσης όπου η διδασκαλία βασίζονταν μόνο στα ιερά βιβλία και ήταν αποκλειστικά για αγόρια) διασώθηκε σε άριστη κατάσταση. Αποτελείτε από οκτώ δωμάτια, στα οποία γινόταν τα μαθήματα. Οι μεντεσέδες δεν υπήρχαν στις αρχές του ισλάμ. Τα μαθήματα γίνονταν στα τζαμιά. Καθώς οι μαθητές αυξάνονταν, δεν ήταν πια πρακτικό να γίνονται τα μαθήματα στους ιερούς χώρους.

Οπότε δημιουργήθηκε ο θεσμός του μεντρεσέ (όπου διδάσκονταν η σουνιτική άποψη για την θρησκεία και την επιστήμη) από τους Μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς. Στο τζαμί και τον μεντρεσέ, καθώς και σε πολλά άλλα δημόσια και μη κτήρια, εγκαταστάθηκαν το 1922 προσφυγικές οικογένειες, που κατέφθασαν στην πόλη σχεδόν μην έχοντας τίποτε .

Έμειναν εκεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σήμερα στις αίθουσες του φιλοξενεί τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας “Το Κάστρο”.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο.